MALINSKA

Kada jednom dođete, poželjet ćete ostati zauvijek
Idealna destinacija za zdravstveni turizam 
Kao najsunčanije mjesto na otoku Krku, zbog blage klime i bujne vegetacije, Malinska je već u 19.st. proglašena idealnom destinacijom za zdravstveni turizam. Blistavim turističkim rezultatima ne pridonosi samo ljepota krajolika i brojne skrivene uvale, već i odlična prometna povezanost. Zahvaljujući zračnoj luci Krk, Krčkom mostu i riječkoj zaobilaznici u hotel Mare & Mons Deluxe stići ćete i prije nego što očekujete.
U povijesti omiljena turistička destinacija bečke aristokracije 
Najpoznatija hrvatska plemićka obitelj Frankopani potječe s Krka, i na njihovu inicijativu Malinska se počela naseljavati. U povijesti je bila poznata kao otočna luka za izvoz drva i omiljena turistička destinacija bečke aristokracije. Nikada nije postala urbano središte, već su je oduvijek krasile brojne šume i pašnjaci. Prvi stanovnici Malinske uživali su u lovu na divljač, a dolaskom austrijskih i mađarskih aristokrata te riječkih patricija i bogataša, Malinska se osim uz lovni, spominje i kao centar zdravstvenog turizma. U prilog tome ide činjenica da je zaklonjena od snažnih vjetrova i okupana suncem više od 220 dana u godini. 
3 najpopularnije atrakcije 
  1. Haludovo i Rajski put – šetalište ispunjeno borovima koje Malinsku spaja s Njivicama i hotelsko naselje Haludovo iz 20.st. Tu se je odmarala svjetska elita i predsjednici, a zabavljali su se u bazenima ispunjenim šampanjcem i okruženi Penthousovim zečicama.
  2. Lokacija Cickino - arheološko nalazište s ostacima ranokršćanske crkve iz 5.st. 
  3. Crkva i muzej Sv.Marije Magdalene u Portu iz 15.st
Prvi pisani dojmovi 
Malinska je biser kvarnerskih otoka, buduće kupalište i lječilište.
Dr. L. Waagen, geolog s bečkog sveučilišta
 
Malinska zbog zemljopisnog položaja, obličja terena, bogatstva zelenila, te osobito povoljne klime, treba postati ljekovito morsko središte.
Dr. Leo Trauner
Opće informacije
  • Broj stanovnika: 3 134
  • Površina: 77 km²
  • Klima: submediteranska
  • Temperatura mora ljeti: od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva
  • Udaljenost od aerodroma: 12 km
  • Zaštitnik: Sv. Apolinar